Rías BaixasBágoa do Miño, Albariño 100%, 2022, 129 kr. inkl. moms.
Smag: Melon og citrus, men også en dyb mineralitet, våde sten. Vinen har en fedme, lágrima, som er opnået uden fadlagring, virkelig fin. En professionel smager bedømte den, blindt, til at smage "syrligt, af citron, gæret, fad - toasted fad, duft af sommer og blomster". Senere ombad vi hende bedømme i hvor høj grad der var indslag af lime og mineralitet. Disse scorede henholdsvis 10 og 3 på en 10-gradig skala hvor 10 er højest. Lagring: Ståltank. Madforslag: Grillede skaldyr. Socialt: Entusiasterne i Vivir el vino, et af de største vinblade i Spanien, har sikkert haft det sjovt da de skulle kåre årets spanske unge hvidvin 2011. Spanien har hvert år flere og flere interessante hvidvine fra Andalusien i Syd til Katalonien i Nord. Hæderen tilfaldt denne vin fra det traditionsrige Galicien. Man kan godt forestille sig at man skal have et glas af denne Albariño lágrima (tåre), for at kunne holde den keltiske musik ud på hjemmesiden. Næstbedste under hundrede kr i Septembersmagningen i Vinbladet. Verdens 100 bedste vine 2015 i Wine Enthusiast. Sensum, mousserende Albariño, U/Å, 139 kr. inkl. moms, Tilbud: Køb 6 betal for 5, i alt 625 kr. Dette efterår 500 kr. Duft: Citrus, måske mandarin, mineralisk og en fin duft af blomster, kan være jasmin. Smag: Lavet på Champagnemetoden, hvor grundvinen har ligget 9 mdr. hvor der engang imellem bliver rørt rundt med staven (battonage), derefter andengæring på flaske. Tør, stor fylde i munden med fine toner af nødder, honning og kammerjunkere. Der er lidt smag af mandler og en fin bitterhed som renser munden. Eftersmagen er lang og behagelig med en let sødme og fin mineralitet. Socialt: Albariño er smagsmæssigt en meget dominerende drue og det kan godt gå galt når man laver en mousserende. Du har sikkert smagt Sekt på Riesling i Tyskland og nogen gange kan den bitre tone godt blive for meget. Det kræver således lidt overtale at se at vinen passer meget fint til mad og at den ikke vil forskrække bobleglade verniseringsgæster. Madforslag: Ceviche Lagar de Costa, Albariño, Barrica, 2014, Fiktiv førpris 235 kr inkl. moms, nu 150 kr. TILBUD 120 kr Smag: Siden Jenny og jeg smagte den for første gang for 4 år siden har vi ikke kunnet få denne vin ud af hovedet. Eksperterne siger at man ikke får noget fornuftigt ud af at fadlagre Albariñodruen. Der må være een undtagelse og det er de ca. 2000 flasker som Lagar de Costa producerer hvert år. Vi er glade for at have fået nogle af dem. Citrus- og mineralske toner og en lang eftersmag. Socialt: Efter et år uden beholdning har vi nu igen fået lov at købe nogle kasser hjem. Miquel fra Coca y Fitó (Aloja) er god ven med Dolores og deltidsarbejder med at sælge hendes vine som ellers ikke havde nået uden for Spaniens grænser. En vin at stille på bordet til de store lejligheder. Hvis du er til frokost på den glimrende restaurant Lumskebugten, Esplanaden, har du også mulighed for at smage den. Madforslag: Aborre med ingefærsauce |